Monday, March 02, 2009

Predstavljam vam: Xmarks

Želim da vam predstavim jedan programčić koji koristim već oko godinu dana i pomogao mi je u mnogome, ako ništa drugo, svakodnevno mi skraćuje muke na računaru u vezi sa pronalaženjem nekih veb adresa koje ne koristim baš često, ili recimo zaboravljenih lozinki.

Verovatno vam se desilo da zapamtite na poslu neku adresu i želite da je pogledate kući a zaboravili ste tačnu adresu. Takođe se dešava i ukoliko se negde registrujete sa ne standardnom lozinkom i nakon toga je zaboravite. Ukoliko imate ovakvih problema, a siguran sam da ih ima većina korisnika Interneta, preporučujem vam ovaj programčić.

Radi se o programu po imenu Xmarks, do pre nekoliko dana je bio Foxmarks, i glavni posao mu je sinhronizacija korisničkih zapamćenih veb adresa (bookmarks, favorites) i lozinki. Još neke od mogućnosti su i informacije o sajtu prilikom pretrage na Gugl pretraživaču i kako oni kažu "pametnija pretraga" na istom pretraživaču bazirana na tome da prikazuje prva 3 rezultata po broju zapamćenih sajtova drugih korisnika na njihovom servisu.



Sve što je potrebno je da instalirate Xmarks na vašem računaru, registrujete te se na njihovom servisu i uradite početnu sihronizaciju. Program trenutno radi na 3 najpopularnija veb čitača, Firefox, Internet Explorer i Safari.

Od sada, svaki put kad zapamtite neku adresu ili lozinku, uradiće se sinhronizacija na njihov server i biće vam globalno dostupna, bez obzira na kom računaru se nalazite ili koji veb čitač koristite.

Adresa sajta programa je http://www.xmarks.com

No comments:

Post a Comment